Paella Valencia mixta
Paella is een oorspronkelijk Valenciaans en typisch Spaans gerecht. Dit recept is een ode aan de goed gevulde paella pan en de echte Spaanse keuken.
Ingrediënten
Voor ongeveer 10 personen
- 20 scampi's
- 9 teentjes knoflook
- 3 el paella-kruiden
- 1 tl currypoeder
- 195 ml olijfolie
- 10 kippenvleugels
- 2 konijnenruggen
- 10 merquez
- 1 el provencaalse kruiden
- 10 gamba's
- 10 sjalotten
- 3 rode paprika's
- 2 groene paprika's
- 400 g snijbonen
- 250 g Serranoham, in dikke plakken
- 350 g chorizo
- 1000 g inktvissen
- 600 g zeewolffilets
- 100 g bouchot mossels
- 500 g venusschelpen
- 2800 ml visfond
- 120 ml witte wijn, droog
- 200 g passata
- 1 el gedroogde oregano
- 1000 g paellarijst
- 100 g doperwten
Allergie informatie
Bereidingsstappen
-
Steek de barbecue aan.
-
- 1 el paella-kruiden
- 1 tl currypoeder
- 100 ml olijfolie
Voor de vleesmarinade meng je olijfolie, paella-kruiden en currypoeder goed samen.
-
- 10 kippenvleugels
- 2 konijnenruggen
- 10 merquez
Snij de konijnenruggen in porties, zorg dat er voor iedereen een stuk is. Smeer de kippenvleugels, konijnenruggen en merquez in met de marinade. Bak al het vlees aan op de barbecue. Het vlees hoeft niet volledig gaar te zijn, het gaart straks verder in de rijst. Zet apart.
-
- 1 el paella-kruiden
- 1 el provencaalse kruiden
- 50 ml olijfolie
Voor de gamba marinade meng je olijfolie, paella-kruiden en provencaalse kruiden goed samen.
-
- 10 gamba's
Smeer de gamba’s in met de net gemaakte marinade. Bak de gamba’s op de barbecue voor enkele minuten en zet apart.
-
Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s en snij deze in fijne blokjes.
-
- 400 g snijbonen
Verwijder de uiteinden van de snijbonen en snij deze in fijne reepjes.
-
- 250 g Serranoham, in dikke plakken
Verwijder het vet van de ham en snij deze in kubusjes van ongeveer een halve centimeter.
-
- 350 g chorizo
Pel de chorizoworst en snij deze in de lengte doormidden. Versnij in halve rondjes van ongeveer een halve centimeter dikte.
-
- 1000 g inktvissen
Snij de inktvis in reepjes van ongeveer 1 op 3 cm.
-
- 600 g zeewolffilets
Snij de zeewolf in grote stukken en zorg dat er voor iedereen een stuk is.
-
- 100 g bouchot mossels
- 500 g venusschelpen
Kuis de schelpen in veel water en smijt schelpen weg die al open zijn.
-
- 2800 ml visfond
Warm de visbouillion op en laat sudderen terwijl de groenten bakken.
-
- 45 ml olijfolie
Warm de olijfolie op in een paella of grote diepe pan. Voeg de versneden paprika's en snijbonen toe. Bak een 5 tal minuten.
-
- 1 el paella-kruiden
Veeg de paprika naar de rand van de pan en voeg de versnipperde knoflook en sjalotten in het midden toe, samen met een theelepel paella kruiden. Bak tot de sjalotten glazig worden en roer dan goed door.
-
Veeg de groenten naar de rand van de pan, voeg de versneden inktvis in het midden toe. Bak deze voor een minuutje, roer dan alles goed door.
-
Voeg de versneden serrano en chorizo toe, bak even aan tot de chorizo olie begint af te geven.
-
Veeg alles naar de rand van de pan, en voeg de in look gemarineerde scampi's in het midden toe. Laat ze even bakken tot ze wat kleur krijgen.
-
- 120 ml witte wijn, droog
Deglaseer de pan door witte wijn toe te voegen en alles goed te doorroeren.
-
Snij de meguez in hapklare brokken. Voeg de merguez worsten, de mossels en venusschelpen toe.
-
- 200 g passata
- 1 el gedroogde oregano
Voeg passata en oregano toe en roer goed door.
-
- 1000 g paellarijst
- 100 g doperwten
Verdeel de rijst over de volledige pan, voeg de erwten toe en roer alles door elkaar.
-
Voeg de hete visboullion toe aan de pan, roer voorzichtig door elkaar.
-
Verdeel de zeewolfstukken, de kippenvleugels en stukken konijn over de pan, zorg dat ze onder het vocht komen te staan.
-
Leg de gamba's op de paella.
-
Breng de paella aan de kook en laat 10 minuten op lager vuur sudderen.
-
Na 10 minuten, zet het vuur af en dek de paella af met een propere keukenhanddoek. Laat de rijst zo nog 10 minuten verder garen in de warmte onder het doek.
-
Serveer wanneer de rijst beetgaar geworden is.