Verse Belgische frieten

Verse Belgische frieten

Het geheim achter goeie Belgische frieten is het dubbel bakken. Ze zijn niet te dun, maar ook niet te dik gesneden.

Ingrediënten

Voor ongeveer 4 porties

Bereidingsstappen

  1. Schil de aardappels en leg ze in koud water.

    Snij de geschilde aardappels in schijven van ongeveer een centimer dik. Snij de schijven vervolgens in staafjes van dezelfde dikte. Probeer de staafjes allemaal even dik te maken, dit zorgt er straks voor dat ze gelijk zullen bakken.

    Spoel de rauwe aardappelstaafjes in koud water. Dep goed droog in een zuivere keukenhandoek.

  2. Verhit de olie in de frituurpan naar 130 °C

    Bak de frieten 6 minuten in kleine beetjes (2 handen per keer), in deze stap mogen ze nog niet kleuren. Laat de frieten uitlekken op een met keukenpapier bedekte bakplaat.

    Laat de voorgebakken frieten uitlekken en een half uurtje afkoelen tot kamertemperatuur.

    Verhoog de temperatuur van de olie in de frituurpan naar 175 °C

    Bak de frieten in kleine beetjes 2-3 minuten tot de frieten goudkleurig worden. Schud ze even op wanneer je ze uit de frituurpan neemt, dit houdt ze langer krokant.

  3. Doe een snuifje zout op de hete frieten vlak voor serveren. Schud ze op met het zout.

Recepten met keukenzout