Macarons met limoenvulling
De beroemde Franse macarons op basis van amandelnoten bestaan in vele kleuren en smaken. Deze macarons met limoenvulling zijn een heerlijk frisse variant.
Ingrediënten
Voor ongeveer 45 macarons
- 205 g bloemsuiker
- 190 g amandelpoeder
- 144 g eiwit, op kamertemperatuur
- kleurstof-pasta
- 215 g kristalsuiker
- 60 g water
- 100 ml volle melk
- 25 ml limoensap
- 10 g puddingpoeder
- 2 eierdooiers
- 1,5 g gelatine
- 200 ml room 40%
Allergie informatie
Bereidingsstappen
-
Teken cirkels op je bakpapier met een diameter van 4 cm. Laat voldoende plaats tussen de vormpjes, de koekjes zetten uit in de oven. Wanneer je het bakpapier afknipt, zal het naar één kant oprollen. Je tekent op de kant die naar boven rolt en legt deze dan omgekeerd op de bakplaat met de tekening naar onder.
-
- 205 g bloemsuiker
- 190 g amandelpoeder
Precisie is erg belangrijk bij het maken van macarons. Eerst en vooral willen we een zeer fijne maling. Doe het amandelmeel en de bloemsuiker samen in de foodprocessor. Geef de foodprocessor een 16 tal pulsen. Je mag het niet te ver mengen, we willen vermijden dat de oliën uit de amandelen loskomen. Zeef hierna het mengsel in een mengkom.
-
- 72 g eiwit, op kamertemperatuur
- kleurstof-pasta
Het is belangrijk dat het eiwit op kamertemperatuur is. Je kunt werken met eiwit dat je gisteren splitste van het eigeel maar dit hoeft niet. Meng deze eiwitten onder het amandel en suiker mengsel. Zorg dat alles goed vermengd is. Wanneer je met een kleurstof werk, kan je deze nu toevoegen. Alles mag wat donkerder gekleurd zijn dan wat je wil voor je eindresultaat. Straks vroegen we onze Italiaanse meringue toe en dit zal de kleur een stuk lichter maken. Werk met een kleurstof pasta en niet met een vloeistof, een vloeistof zou het deeg te vloeibaar maken waardoor de macarons hun vorm niet zouden krijgen.
-
- 190 g kristalsuiker
- 60 g water
- 72 g eiwit, op kamertemperatuur
Voor de Italiaanse meringue, zet je een sauspan met een keukenthermometer op een middelhoog vuur met de suiker en het water. Let goed op de temperatuur. We willen straks een siroop van precies 118°C. Eens de siroop 110 °C is, kan je de keukenmachine aanzetten voor de eiwitten. Dan zijn ze normaal ver genoeg opgeklopt tegen dat je siroop 118°C is. Eens je siroop de juiste temperatuur bereikt heeft, giet je deze voorzichtig in een smalle straal bij het eiwit aan de rand van de pot terwijl de klopper draait. Giet de siroop niet in het midden, we willen dat ze geleidelijk vermengen. Laat de keukenmachine nog zeker 5 minuten draaien tot de meringue ongeveer tot kamertemperatuur is afgekoeld.
-
Neem een flinke schep van de Italiaanse merengue en meng deze onder je amandel en suiker mengsel. Dit is om het al iets gladder te maken zodat je hierna de rest van de meringue er gemakkelijker kan invouwen. Doe hierna de rest van de meringue volledig bij het mengsel. Met je pannenlikker ga je rond pot en dan tot het midden van het deeg. Hierbij is het belangrijk om voorzichtig in te vouwen want we willen een luchting mengsel.
-
Vul onmiddellijk een spuitzak met het mengel, laat dit mengsel niet staan zodat het niet uitdroogt. Leg het bakpapier met de getekende vormen naar onder op bakplaat. Plak het papier vast met een klein beetje mengsel uit te spuitzak in de vier hoeken.
Hou je spuitzak verticaal en spuit de rondjes op het bakpapier zo gelijk mogelijk binnen de eerder getekende cirkels. Laat voldoende plaats tussen de koekjes. Deze zullen nog een beetje uitzetten.
-
Na het spuiten kloppen we de bakplaat enkele keren tegen ons werkblad om de luchtbelletjes te verwijderen. Indien je kleine luchtbelltejes ziet bovenaan, kan je deze wegwerken met een tandenstoker. Dit doe je door er zachtjes in te roeren in hele kleine cirkels.
-
Deze koekjes moeten nu uitdrogen. Dit kan tot enkele uren duren en het is afhankelijk van de luchtvochtigheid. Het helpt om de schotels onder de dampkap te zetten terwijl ze drogen . Je weet dat ze droog zijn wanneer er niets van het deeg aan je vinger blijft plakken als je ze zacht aanraakt.
-
Wanneer de koekjes zijn uitgedroogd, plaats je één bakplaat per keer in een op 140 °C voorverwarmde oven. Deze bak je voor 14 minuten. Test of ze klaar zijn door ze even aan te raken. Ze zijn klaar als je ze een klein beetje kan induwen zonder dat een stuk loskomt, en als de onderkant glad is. Laat ze niet te ver bakken en bak ze niet te warm want dan heb je een grotere kans dat ze zullen barsten. Laat afkoelen.
-
- 100 ml volle melk
- 25 ml limoensap
- 10 g puddingpoeder
- 25 g kristalsuiker
- 2 eierdooiers
- 1,5 g gelatine
Voor de vulling doe je de melk, limoensap, puddingpoeder in de pan op middelhoog vuur. Klop hier de suiker en de eierdooiers bij. Eens dit 85 °C heeft, haal je de pan van het vuur en meng je hier de gelatine onder. Zorg dat alles goed vermengd wordt. Bedek dit met vershoudfolie en zet dit in de koelkast. Dit moet afkoelen tot 25 °C.
-
Intussen zijn de koekjes afgekoeld en kun je deze voorzicht losmaken van het bakpapier. Leg de koekjes met dezelfde grootte bij elkaar zodat je ze straks op elkaar kan zetten eens je de vulling ertussen hebt gespoten.
-
- 200 ml room 40%
Klop de room op tot slagroom. Dit hoeft nog niet helemaal stijf te zijn. Eens het limoenmengsel afgekoeld is, klop je dit glad en spatel je het limoenmengsel voorzichtig onder de opgeklopte room.
-
Doe de opgeklopte limoenroom in de spuitzak. Spuit een mooie hoeveelheid op de koekjes. Test er eentje om te zien hoeveel je precies nodig hebt. Je wil de crème zien aan de buitenkant maar het mag er niet uitlopen.
Macarons bewaren
De macarons bewaar je in een luchtdichte pot in de koelkast, ze worden zelfs beter na een dagje liggen. Stapel de macarons niet op elkaar. Macarons kun je zo tot een week bewaren.
Laat de macarons een half uurtje tot kamertemperatuur komen voor het serveren.