Zuurdesem pizzadeeg
Pizzadeeg maak je eenvoudig zelf, dit zuurdesem recept zorgt voor de klassieke Italiaanse complexe smaak én met grote luchtbellen in de korst.
Ingrediënten
Voor ongeveer 3 porties van 200g
- 330 g broodbloem
- 8 g keukenzout
- 50 g zuurdesem starter
- 230 g water, voor 70% vochtigheid
- tarwebloem
- 3 tl olijfolie
Allergie informatie
Materiaal
Bereidingsstappen
-
- 330 g broodbloem
- 8 g keukenzout
Meng de droge ingrediënten door elkaar.
-
- 50 g zuurdesem starter
- 230 g water, voor 70% vochtigheid
Los de starter op in het water, en meng door de droge ingrediënten tot een plakkerig deeg. Laat 30 minuten rusten.
-
Stort het deeg uit op een proper werblad. Neem het deeg enkele keren op, waarbij je strek en in 2 vouwt, tot het terug stevig aanvoelt en terugspringt wanneer je er met je vinger op drukt.
-
Plaats het deeg terug in de mengkom, dek het af met vershoudfolie zodat het niet uitdroogt en laat het 12 tot 24h rijzen op kamertemperatuur.
-
Bestuif een werkblad met bloem en stort het gerezen deeg uit. Laat het deeg een kwartiertje afgedekt rusten.
-
Verdeel het deeg in porties van 200g. Vorm een deegbal van elke portie.
-
- 3 tl olijfolie
Zet voor elke deegbal een kommetje klaar en doe er een theelepel olijfolie in. Leg een deegbal in elke kom en draai in de olijfolie. Bedek elke kom zodat het deeg niet uitdroogt.
-
Laat het deeg nu 2-4 uur rijzen. Deeg dat je na het rijzen niet onmiddellijk zal gebruiken kan nog enkele dagen in de koelkast bewaard worden.